Organski doručak u Beogradu za goste Laguna SPA apratmana

DSC_3684

Organska hrana poslednjih godina postaje sve popularnija. Debate o štetnim posledicama konzumiranja prehrambenih GMO proizvoda, prerađene i brze hrane, pokrenule su debatu i o pozitivnom uticaju organske ishrane.DSC_3694

Brz način života savremenog čoveka i ritam svakodnevnice često nam nameće brzu i prerađenu hranu kao usputno rešenje za zadovoljenje jedne od najosnovnijih, egzistencijalnih potreba. Jedemo zato što moramo. Pekare, ćevabdžinice, paste, picerije i ostale forme brze hrane, mnogima od nas predstavljaju usputnu stanicu prilikom odlaska na posao. Čini se da je “hrana za poneti” jednostavno i praktično rešenje…

Međutim, da li je to zaista tako? Da li ste ikada razmislili koliko vremena i novca zapravo uštedite kupovinom brze hrane? Koliko je često konzumirate? Šta zapravo unosite u svoj organizam? Kakve su posledice takvog načina ishrane po vaše zdravlje?

Ova pitanja i njihovi odgovori učinili su da organska hrana i benefiti koje ona nosi sa sobom postanu veoma aktuelna tema današnjice.

Kako pronaći organski doručak u Beogradu?

Prateći savremene trendove Laguna SPA apartmani su prepoznali značaj ove teme – svojim gostima nudimo mogućnost organskog doručka! Restoran DSC_3689Zvezdara Teatar, gde naši gosti doručkuju, ima svoje gazdinstvo u Kovačici gde sami uzgajaju svoje povrće.

Šta je zapravo organska hrana?

 

Prehrambeni proizvodi organskog porekla su oni koji su proizvedeni na organski, prirodan način, tačnije bez upotrebe veštačkih sredstava u proizvodnom procesu – pesticida, herbicida, veštačkih mineralnih đubriva i raznih hemikalija, i bez primene GMO-a (genetski modifikovanih organizama).

Organsko voće, povrće, žitarice, meso i mlečni proizvodi ne trpe bilo kakvu veštačku, neprirodnu intervenciju u cilju povećanja kvaliteta i/ili kvantiteta prehrambenog proizvoda.

U procesu proizvodnje i prerade organske hrane dozvoljena je upotreba prirodnih, tj. organskih mineralnih đubriva, kalemljenje i druge slične mere, ali on strogo isključuje upotrebu veštačkih boja, regulatora ukusa, konzervansa, emulgatora, aditiva, GMO-a… Može se reći da organska proizvodnja hrane podseća na prve poljoprivredne korake čoveka.

Postoje stroge smernice i propisi, na nacionalnom i međunarodnom nivou, kojih se proizvođači organske hrane moraju pridržavati kako bi svoje proizvode mogli da označe kao organske i kao takve ih plasiraju na tržište.

DSC_3706

 

Prednosti konzumiranja organske hrane

 

Verovatno prva stvar koja nam pada na pamet kada govorimo o organskoj hrani jeste njen pozitivan uticaj na zdravlje našeg organizma. Često se organska hrana poistovećuje sa zdravom hranom, što je relativno tačno – relativno, jer to ne znači da je neorganska hrana nezdrava. Poistovećivanje organske sa zdravom hranom implicira na činjenicu da su organski prehrambreni proizvodi oslobođeni maločas navedenih veštačkih supstanci, hemikalija i tretmana, te da su kao takvi zdraviji. Drugim rečima, konzumiranje prehrambenih proizvoda koji sadrže neprirodne sastojke može dovesti zdravlje organizma u pitanje, dok organska ishrana eliminiše potencijalni rizik.

S druge strane, korišćenje veštačkih đubriva i različitih hemikalija u procesu proizvodnje i prerade prehrambenih proizvoda ugrožava životnu sredinu. Zaštita životne sredine je još jedna od vrlo popularnih i aktuelnih tema današnjice, a proizvodnja organske hrane ide u korak sa tim konceptom, doprinoseći prezervaciji našeg prirodnog okruženja.

Prednosti organske hrane nad komercijalnom i pozitivan uticaj na organizam čoveka, životnu sredinu i ekonomiju su višestruke, a ogledaju se u sledećem:

  • Organska hrana odlikuje se većom nutritivnom vrednošću u odnosu na svoju neorgansku alternativu – drugim rečima, sadrži veću koncentraciju hranljivih materija. Uglavnom se radi o većim količinama vitamina C, gvožđa, cinka i sl.
  • Organska hrana ima veći sadržaj antioksidanasa. Uz to, mnoga istraživanja su pokazala da antioksidansi imaju snažniji uticaj na organizam ukoliko dolaze iz organske hrane. Brojne hemikalije kojima se tretira neorganska hrana imaju negativnu interakciju sa različitim vitaminima, mineralima i organskim jedinjenjima koji su od velikog značaja za pozitivno dejstvo voća i povrća kojim se hranimo.
  • Jedan od najčešćih i najsnažnijih argumenata onih koji se hrane organski jeste odsustvo pesticida. Veštačka jedinjenja i toksini koji ulaze u sastav pesticida kojima podleže neorganska hrana u procesu njihove proizvodnje i prerade dovode se u vezu sa brojnim oboljenjima.
  • Organska hrana je ukusnija. Istini za priču, oni koji se prvi put sreću sa organskom hranom uvideće da se ukus razlikuje od hrane na koju su navikli, ali će se ubrzo navići na nove ukuse i shvatiti koliko je organska hrana zaista ukusnija.
  • Imajući u vidu način proizvodnje, organska hrana pomaže zaštitu životne sredine i očuvanje planete, štiteći živi svet od neposrednog i posrednog zagađenja. Jednom kada veštačka, neorganska jedinjenja dospeju u prirodu, vrlo lako mogu dospeti i do našeg organizma, bilo direktnim ili indirektnim putem, zahvaljajući procesu kruženja materije u prirodi.
  • Organskom ishranom pospešuje se proizvodnja organske hrane, što pozitivno utiče na razvoj lokalnih zajednica sa ekonomskog aspekta.
  • Ako malo bolje razmislite, organska hrana je zapravo jeftinija od neorganske. Uprkos činjenici da su prehrambeni proizvodi organskog porekla često skuplji od svoje neorganske alternative, organska ishrana na duže staze može biti jeftinija. Naime, organskom ishranom smanjujete rizik narušavanja zdravlja, što potencijalno znači i manje troškove lečenja. S druge strane, potreba za hranljivim materijama izaziva osećaj gladi, a znajući da organska hrana ima veću nutritivnu vrednost, potrebna nam je manja količina hrane da zadovoljimo ovu osnovnu egzistencijalnu potrebu.

Nasuprot prednostima i pogodnostima koje pruža organska ishrana postoje i neke, uslovno rečeno, nepogodnosti. Najvažnija od njih se ogleda u sezonskom karakteru njene proizvodnje, koja limitira prisustvo određenih prehrambenih proizvoda – organski proizvedena hrana se ne tretira veštačkim sredstvima koja bi omogućila produžetak njihove svežine i roka trajanja. Još jedan nedostatak je taj što je organsku hranu teško naći na tržištu, čak i u Beogradu.

DSC_3720

Iako teško dostupna, Laguna SPA apartmani, pored usluge smeštaja i pratećih wellness i SPA usluga i tretmana, pružaju i uslugu organskog doručka u Beogradu, u restoranu Zvezdara Teatar, čime je u potpunosti zaokružena ponuda boravka u našim apartmanima. Vaš odmor će biti kompletan, a revitalizacija vašeg organizma i psiho-fizičkog stanja potpuna.