Zašto je sauna sa himalajskom ciglom i đakuzi odlična u kombinaciji sa tepidarijumom?

DSC_0006

 

Život u XXI veku sve češće izaziva potrebu za odmorom, opuštanjem i oslobađanjem nakupljene tenzije posle napornog i stresnog rada. Savremeni SPA i Wellness centri nude sve što je potrebno savremenom čoveku da korišćenjem raznih sadržaja i tretmana osveži svoj organizam i ponovo uspostavi ravnotežu duha i tela.

Apartman Laguna SPA pored redovnih apartmanskih sadržaja poseduje i sledeće wellness sadržaje: profesionalnu spa finsku saunu, đakuzi, tepidarijum i sto za masažu. Njihovo kombinovano korišćenje ima blagotvorno dejstvo na fizičko i mentalno zdravlje organizma i sveukupno psihofizičko blagostanje.

 

Postoje različite vrste sauna, ali se u suštini sve koriste za uživanje, opuštanje i poboljšanje zdravstvenog stanja. Visoka temperatura vazduha tokom boravka u sauni pospešuje cirkulaciju krvi i izaziva pojačano znojenje, putem koga se telo oslobađa toksičnih materija. Pored ovoga, različite vrste sauna imaju i neka dodatna, svojstvena pozitivna dejstva na ljudski organizam.

_MG_2185

Sauna u Laguna SPA apartmanu rađena je u drvetu i himalajskoj cigli, koja igra naročitu ulogu u detoksikaciji organizma i osvežavanju respiratornog trakta. Osim terapeutskog dejstva, himalajska cigla podiže estetiku enterijera saune na novi nivo, doprinoseći opštem osećaju užitka i zadovoljstva prilikom opuštanja u takvom okruženju.

 

 

Šta je himalajska cigla?

Himalajska cigla je zapravo obrađeni kristal, blok himalajske soli, koji se kao takav koristi kao građevinski materijal u terapeutske i dekorativne svrhe. Najčešće se koriste za izradu pregrada i zidova unutar sauna radi iskorišćavanja pozitivnih efekata i benefita koje himalajska so ima po zdravlje ljudi.

Kao što se da zaključiti iz samog naziva, himalajska so potiče sa Himalaja, azijske planine koja nam je najviše poznata po Mont Everestu, najvišem planinskom vrhu, krovu sveta. Otkud onda soli na tim visinama?

_MG_2186Na mestu gde se danas izdiže najviši planinski lanac na svetu, pre oko 250 miliona godina postojalo je more. To more predstavljalo je savršen i netaknut ekosistem. Usled sučeljavanja Indijske i Evroazijske tektonske ploče došlo je do formiranja i postepenog izdizanja Himalaja. Vremenom je došlo do isparavanja nekadašnjeg mora i kristalizacije mineralnih materija organskog porekla pod dejstvom sunčeve toplote i pritisaka planinskog masiva, što je na koncu rezultiralo formiranjem himalajske soli.

Ovakvi uslovi i način postanka himalajske soli (a ujedno i lokacija), daleko od svakog veštačkog uticaja čoveka, posrednog i neposrednog, je upravo to što je čini najčistijom od svih soli i najboljim izvorom mineralnih materija.

Himalajska so je mahom ružičaste boje (u nijansama ružičaste, crvene i bele) zahvaljujući bogatstvu svog mineralnog sastava. Sadrži čak 84 minerala i elemenata – najzastupljeniji je natrijum-hlorid, a bogata je i magnezijumom, kalcijumom, kalijumom, bikarbonatima i dr., koje takođe nalazimo i u ljudskom telu. Ovi minerali i elementi su u kristalima soli prisutni u vidu sićušnih čestica koje organizam lako može apsorbovati i uključiti u metabolizam.

 

 

Upotreba saune, đakuzija i tepidarijuma i efekti tretmana

 

Pre upotrebe i korišćenja navedenih SPA sadržaja potrebno je adekvatno se pripremiti za tretmane.

Pre ulaska u saunu i/ili đakuzi neophodno je tuširanje da bi telo bilo čisto, kako iz higijenskih razloga, tako i zbog toga što se na temperaturi pore na koži šire, zbog čega su nečistoće i tragovi hemijskih sredstava (dezadoransa, parfema, kozmetike i sl.) nepoželjni.

Kod korišćenja saune, pored čistoće tela potrebno je da ono bude i suvo, kako bi proces znojenja počeo ranije i bio intenzivniji. U tu svrhu se nakon tuširanja preporučuje korišćenje tepidarijuma

.DSC_0010

Tepidarijum predstavlja svojevrsnu klupu ili ležaljku sa grejanjem, obično obloženu pločicama. Prevashodna namena je pripremanje organizma za ulazak u saunu, ali se nezavisno od toga može koristiti i za opuštanje. Tepidarijum se zagreva do temperature približnoj temperaturi tela, obično 37° – 39° C, čime se postiže zagrevanje tela bez znojenja. Njegovim korišćenjem krvni sudovi se šire, poboljšava se cirkulacija i jača imuni sistem. Upotreba tepidarijuma pre ulaska u saunu pomaže da se koža osuši i telo blago zagreje, čime se organizam priprema za korišćenje saune.

Osim pripremanja tela pre upotrebe saune u pogledu čistoće i suvoće kože, valja obratiti pažnju i na adekvatan unos hrane i tečnosti u organizam. U saunu ne treba ući gladan, ali se ne treba ni prejedati neposredno pre korišćena saune, jer se u oba slučaja može javiti mučnina i vrtoglavica usled povišene temperature. Takođe, važno je uneti dovoljno tečnosti pre ulaska u saunu, jer se tokom boravka u njoj intenzivnije znojite, čime organizam gubi tečnosti.

Putem preznojavanja tokom boravka u sauni organizam se oslobađa od štetnih materija, dolazi do detoksikacije, opuštanja tela i mišića i jačanja imunog sistema. Pored ovoga, himalajske cigle u našoj sauni omogućuju i dodatne pozitivne efekte po vaše zdravlje.

Naime, zahvaljujući himalajskoj cigli, u sauni se stvaraju svojevrsni mikroklimatski uslovi. Kada se zagreju pomoću svetla, kristali soli proizvode negativne jone koji neutrališu pozitivne jone, smanjujući njihovu koncentraciju u sauni, čineći da se osećate vitalnije.

Da pojasnimo.

Savremeni čovek je svakodnevno okružen raznim elektronskim uređajima – televizorima, računarima, mobilnim uređajima i sl., koji su odgovorni za emisiju pozitivnih jona, tzv. katjona. Nasuprot tome, u prirodnom okruženju veća je proizvodnja negativnih jona – anjona, koji doprinose dobrom raspoloženju i psihofizičkom stanju čoveka.

S obzirom na životno okruženje i način života ljudi, katjoni su dominantniji u odnosu na anjone u našem svakodnevnom okruženju, što ima štetan uticaj na mentalno zdravlje i opšte blagostanje čoveka. Zbog brzog načina života i nedostatka slobodnog vremena, često nismo u prilici da boravimo u prirodi i zdravoj životnoj sredini. Boravak u sauni sa himalajskom ciglom, čijim se zagrevanjem reguliše odnos katjona i anjona u datom okruženju, donekle predstavlja alternativu.

Pored navedenog, pozitivna dejstva himalajske soli uključuju i sledeće:

  • Pomaže u lečenju astme kod dece i odraslih – sprečava upale, širi disajne puteve i apsorbuje edem, višak tečnosti u zarobljene u tkivima;
  • Pomaže u lečenju infekcije uva – smanjuje otok nastao usled tečnosti u eustahijevoj tubi, širi kanale i pomeže drenažu pri aeraciji iza bubne opne;
  • Ublažava alergije – brojne alergije mogu se tretirati bez lekova, dajući dugoročne rezultate. Terapija solju širi disajne puteve respiratornog trakta, mikročestice soli uništavaju bakterije na svom putu kroz sinuse i respiratorni sistem, smanjuju upalu u obe oblasti, otklanjaju blokadu u bronhijama i sinusnim šupljinama i eliminišu razne patogene iz vazduha;
  • Pomaže u lečenju akutnog i hroničnog bronhitisa – terapija solju poboljšava funkciju pluća čisteći ih od nagomilane sluzi, čime se olakšava disanje. Nakon uklanjanja sluzi, dolazi do postepenog širenja i pročišćavanja respiratornog trakta i eliminisanja hroničnog kašlja;
  • Ublažava simptome prehlade i gripa – otvaranjem nazalnih kanala, uklanjanjem sluzi i ubijanjem bakterija ublažava kašalj i kijavicu;
  • Pomaže u lečenju kožnih oboljenja – proširene pore na koži upijaju mikroskopske čestice soli, koje oslobođene lebde u vazduhu, ubijajući bakterije i gljivice koje izazivaju razna kožna oboljenja;

Najboji efekti postižu se u tzv. „slanim pećinama“, prostorijama koje su celokupno izgrađene od soli, gde jedna seansa daje iste rezultate kao trodnevni boravak na moru. Učinkovitost tretmana u saunama koje su parcijalno napravljene od himalajske cigle ili poseduju kristalne lampe od himalajske soli je svakako manja, ali su zdravstvene koristi nesumnjive.

DSC_4414 - CopyNakon korišćenja saune neophodno je istuširati se hladnom vodom, vodeći računa o postepenom smanjenju temperature vode, kako ne bi došlo do temperaturnog šoka organizma. Po završetku tretmana preporučuje se konzumiranje vode, kako bi se nadoknadile tečnosti izgubljene preznojavanjem u sauni i sprečila dehidratacija organizma.

Boravkom u sauni postiže se opšte blagostanje organizma i uspostavlja se pozitivan psihofizički balans. Osim pomenutih fizikalnih benefita (ublažavanje simptoma nekih lakših oboljenja, opuštanje mišića i dr.), korišćenje saune takođe pospešuje duhovno i psihičko blagostanje, što se ogleda u smanjenju glavobolje i migrene, poboljšanju sna, smanjenju stresa i sl.

 

 

DSC_0009

 

Upotreba đakuzija je veoma popularan i gotovo neizostavan deo svakog savremenog SPA i wellness centra. U pitanju su hidromasažne kade koje se koriste za opuštanje mišića i za relaksaciju. Voda, čija se temperatura kreće oko 30° C, ima pozitivno dejstvo na opuštanje mišića i oslobađe od nakupljene tenzije i ukočenosti u telu.  S druge strane, boravak u đakuziju u velikoj meri utiče na postizanje psihičkog i emotivnog blagostanja, eliminisanje stresa i depresije, i stvaranje osećaja opšteg zadovoljstva.

 

Savremeni način života često nalaže, a slobodno možemo reći i nameće potrebu za nekim vidom opuštanja. Korišćenje saune sa himalajskom ciglom i đakuzija, u kombinaciji sa tepidarijumom u velikoj meri zadovoljava te potrebe i čini da se osećate zdravije i lakše, da takoreći „napunite baterije“.